Bejelentés


Torzsási-Bojtár Kennel Mudi pásztorkutya

MUDI FCI standardszám 238 H SZÁRMAZÁS: Magyarország

FELHASZNÁLÁS: Terelőkutya. Bátor viselkedése miatt a pásztorok körében a nagyobb testű vagy nehezen kezelhető állatok terelésére is igen kedvelt. Vaddisznó-hajtóvadászatra is használják. Kitűnő őrző-védő, sport- és kísérőkutya. Házőrző és jelzőkutya. Kedvelt házi eb. Viszonylag rövid szőrzete és kitűnő alkalmazkodóképessége miatt lakásban is nehézség nélkül tartható. FCI-BESOROLÁS: I. fajtacsoport. Őrző- és terelőkutyák (a svájci havasi kutyák kivételével). I. szekció Juhászkutyák. Munkavizsga nélkül.

RÖVID TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS: A XVIII-XIX. században magyarországi terelő pásztorkutyák és feltehetőleg különféle állófülű német juhászkutyák spontán keveredéséből alakult ki.

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS: Középnagy testű juhászkutya-fajta. Feje megnyúlt, elkeskenyedő. Füle felálló. A törzs felső vonala hátrafelé enyhén lejt. Szőrzete a fejen és a végtagok elülső részén rövid, sima, máshol hosszabb s erőteljesen hullámos, göndörödésbe hajló. Igen sokszínű fajta. 

ARÁNYOK: A törzshossz és a marmagasság közel azonos: 103/100 A mellkasmélység valamivel kevesebb, mint a marmagasság fele: 40–45/100 A mellszélesség/marmagasság: 30/100 A fejhossz/marmagasság: 42/100 A fanghossz valamivel kevesebb, mint a fejhossz fele: 10/100 A fülhossz/fejhossz: 40/100.

VISELKEDÉS ÉS JELLEM: Élénk vérmérsékletű, rendkívül tanulékony, bátor, éber, mozgékony, munkát kedvelő, értelmes és alkalmazkodóképes.

FEJ: A mudi legtetszetősebb testrésze a feje. A szemlélőben a figyelmes, éber, mindig tettre-kész, jókedvű, értelmes állat benyomását kelti, a félénkség, a passzivitás és az agresszivitás legcsekélyebb jele nélkül. A fej ék alakú, az orr irányában elkeskenyedő.

AGYKOPONYA: Koponya: A koponya és a homlok enyhén domború. A szemboltívek csak kissé fejlettek. Stop: Enyhe.

Orrtükör: Keskeny, elöl lekerekített, közepesen tág orrlyukakkal. Színe a fekete, fehér, fakó és cifra ("blue merle") színű mudiknál mindig fekete, a többi színváltozatnál az orrtükör színe a szőrzet színével harmonizál, így például a barna színváltozatnál barna, a hamvasnál szürke.

Fang: Közepesen erős. Az orrhát egyenes.

Ajkak: Szorosan a fogsorhoz simulóak. A szájzug kissé csipkézett. Az ajkak pigmentáltsága az orrtükör pigmentáltságável egyező Állkapocs/fogak: A fogképletnek megfelelő teljes ollós harapás. Szabályos, középnagy fogak.

Szemek: Keskenyek, a belső és külső szemzugon enyhén hegyesen keskenyedőek és kissé ferdén ülőek, ettől kissé csibészes a tekintete. A szemszín lehetőleg minél sötétebb legyen. A "hamvas" (kék) és a cifra ("blue merle") színváltozatnál nem hiba a "csókaszem". A szemhéj-szélek feszesek, jól a szemgolyókra simulóak, egyenletesen pigmentáltak.

Fülek: Magasan tűzött állófülek. Fordított V-alakúak, jól szőrözöttek, a szőrszálak a fülkagyló peremén túlnyúlnak. A fülmozgás igen élénk, a két fülkagylót egymástól függetlenül is képes radarszerűen körbeforgatni. A fül kb. 10-15%-kal hosszabb, mint tövének szélessége.

NYAK: A kissé magasan illeszkedő nyak a vízszintessel 50-55 fokos szöget zár be. Közép-hosszú, kissé ívelt, jól izmolt. Lebernyege és kifejezett szőrnyakörve nincs. Kanoknál kevéssé fejlett sörény előfordulhat, de sohasem lehet feltűnő.

TÖRZS: Felső vonal: Enyhén lejt a far irányába. Mar: Kifejezett és hosszú, izmolt.

Hát: Egyenes, rövid. Ágyéktájék: Középhosszú és feszes kötésű.

Far: Rövid, csapott, közepesen széles, izmolt.

Mellkas: Elülső része kissé domború. Mélysége a könyökig ér. Bordázata csak kismértékben dongás, inkább lapos.

FAROK: Középmagasan tűzött. Nyugalmi állapotban lóg, a farok alsó harmada ilyenkor a vízszinteshez közelít. Feszült figyelés, illetve élénk mozgás közben farkát sarlósan a vízszintes síkja fölé emeli. A farokkurtítás nem hiba, de nem kívánatos. A kurtított farok 2-3 ujjnyira van csonkolva. Elvétve születnek rövid farokkal illetve farok nélkül is. A farok dúsan szőrözött, alsó élén a szőrszálak hossza akár a 10-15 cm-t is elérheti.

VÉGTAGOK: ELÜLSŐ RÉSZ Váll: A lapocka mérsékelten dőlt, jól izmolt. A szügy elülső része lekerekített, a mellcsont csúcsa csak kissé áll ki. Felkar: Középhosszú. Könyökök: Szorosan a testhez simulnak. Elülső lábtő: Feszes, száraz. Elülső lábközép: Meredek. Elülső mancsok: Kerekek, szorosan egymás mellett álló ujjakkal. Az ujjak között és alatt csak kevés szőr található. A talppárna rugalmas. A karmok palaszürkék és kemények.

HÁTULSÓ RÉSZ: A hátulsó végtagok kissé hátraállítottak. Comb: Hosszú, gazdagon izmolt. Hátulsó lábközép: Rövid és meredek. Hátulsó mancsok: Az elülsőkkel azonosak. A fattyúujjak 2-3 napos korban eltávolítandóak, nem kívánatosak. JÁRÁS: A mudi mozgását az aprózó, ún. "tipegő" lépés, lendületes ügetés és a térnyerő vágta jellemzi.

BŐR: Feszes, ránctalan.

SZŐRZET SZŐR: A fejet és a végtagok elülső részét rövid, egyenes lefutású, simán fekvő szőr borítja. A test többi részén egységesen erősen hullámos, esetleg csigás lefutású, dús és mindig fényes, mintegy 3-7 cm. hosszú a szőr. Helyenként szőrléceket, forgókat alkot. Leghosszabb az alkar, a comb hátulsó részén, a farok alsó élén, ahol határozott szőrzászlót alkot.

SZÍN: Fekete Cifra ("blue merle"), azaz sötétebb vagy világosabb kékesszürke alapon feketével spriccelt, csíkozott, sávozott vagy foltozott. Hamvas (kék) Barna Kis méretű fehér jegyek megtűrtek, de nem kívánatosak. 5 cm-nél kisebb átmérőjű mellfolt és fehér tűzés a lábujjakon megengedett. Fehér Fakó NAGYSÁG ÉS SÚLY: Marmagasság: Kanok: 41-47 cm, ideális méret: 43-45 cm. Szukák: 38-44 cm, ideális méret: 40-42 cm Testsúly: Kanok: 11-13 kg. Szukák: 8-11 kg.

HIBÁK: Az előbb említett pontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, a hiba minősítésének pontos arányban kell állnia az eltérés fokával.

KIZÁRÓ HIBÁK: Fekete, fehér, fakó, cifra vagy hamvas színű kutyáknál hússzínű, májszínű vagy foltos, a barna mudiknál a hússzínű vagy foltos orrtükör. Egy vagy több fog hiánya a metszőfogak, a szemfogak, a 2-4. előőrlők, az 1-2. őrlők közül. Kettőnél több P1 hiánya; az M3-okat nem veszik figyelembe. Előre- vagy hátraharapás, keresztharapás, a metszőfogak 2 mm-t meghaladó hézaga. Sárga szemek. Lógó fülek. Rövid, sima, fekvő szőrzet az egész testen; hosszú szőr a fejen; nemezesedésre hajlamos szőrzet. Ordas szín, fekete és cserszín a sárga és a barna közötti színtartományba tartozó jegyekkel. 38 cm alatti, ill. 47 cm feletti méret.

MEGJEGYZÉS: A kanoknak két, teljes egészében a herezacskóban elhelyezkedő, szemmel láthatólag normálisan kifejlődött herével kell rendelkezniük.

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!